Ugrás a tartalomra
x

A Dukan étrend

A Dukan étrend

 

Történeti áttekintés

1975-ben, tehát nagyjából Norbival egyszerre (talán vele) kezdte meg tevékenységét dr. Pierre Dukan orvos, aki az elhízás ellen vette fel a harcot. Nem kifejezetten a fogyással, inkább a visszahízással foglalkozott: hogyan lehetne megakadályozni, hogy az emberek önmegtartóztatás nélkül élvezhessék új testüket. Sok év tapasztalatát gyűjtötte össze némi marketinggel a „Nem tudom, hogyan lehetne még fogyni” c. művében. Persze Bestseller lett…

 

Hasonló étrendek

Paleo, Keto, Update1 (utóbbi két éves változata), melyekről Dukan azt állította, hogy tulajdonképpen az ő étrendje alapján, új névvel kerültek a köztudatba.

 

Az étrend alapjai

Dukan szerint nem a kalóriák számítanak (valóban nem, a biokémia az igazi ok!), inkább a fehérje fogyasztás vezet a súlyvesztéshez: a fehérje emésztése körülményes, telítettségérzéssel jár és alapvetően energia-szegénynek tekinthető. A diéta célja nem egy kiegyensúlyozott étrend megteremtése volt. Három mérföldkövet fektetett le:
- Brutálisan kezdek (5-10 nap): mely eleinte csaknem kizárólag fehérje fogyasztásból áll, majd a későbbiekben lesz lehetőség adott napokon némi zöldség elmajszolására is;
- Visszafogom magam (30-45 nap): lemehetsz a boltba némi tejér’ és kenyér’;
- Végre megérkeztem: innentől (állítólag) szinte mindent ehetsz. Majdnem mindent, ha betartod persze az alapvető szabályokat. Méghozzá jó sokat!

 

Szabálykövetés

Inkább azt írom le, mit nem szabad:
- az első fázisban semmit, ami nem fehérje;
- az első fázis második lépcsőjében semmit, amiben keményítő van;
- a második fázisig alkoholt;
- 1 adagnál több gyümölcsöt;
- 2 szeletnél több teljes kiőrlésű kenyeret;
- 5 dkgnál több sajtot

Viszonylag egyszerű, de nagyon sok szabály van, az első 10 napot túlélni még egy húsimádónak sem könnyű. Lehet, hogy az a diéta elve, hogy mire a szabályok végére érek, már enni sincs kedvem.

 

Ami minket érdekel: egészségügyi hatások

Kezdjük az elején: rövid távon szinte bármit ki lehet bírni, akár a magas fehérje, alacsony szénhidrát tartalmú étrendet is. Hosszútávon azonban megkérdőjelezhető, hogy ha a napi energiabevitel több, mint 30%-át fehérje biztosítja, mégis mit várhatunk ettől.

Kockázatok:
- a vesék terhelése a fokozott fehérjebevitel miatt növekszik, előfordulhat következményes vesekövesség, tehát vesebetegeknek kifejezetten nem ajánlott. Még megfelelő folyadékfogyasztás mellett sem.
- a széklet formázottsága csökken ennek minden következményével, érdekes módon azonban nem csak sorozatos hasmenéssel, de eseti székrekedéssel is számolni kell;
- a fokozott állati fehérjefogyasztás növelheti a daganatos megbetegedések arányát, ugyanakkor itt nem kellőképpen tisztázott, hogy ezt tényleg az állati fehérje és nem annak silány minősége okozza;
- a gyümölcsök teljes kizárásával ugyan megszűnik a fruktóz forrás, ugyanakkor csökken a bevitt rost mennyisége is. Hasonlóan negatív hatása van a gabonák kizárásának is;
- esetenként a szénhidrátok fehérjével történő lecserélése következményes elhízáshoz vezetett, éppen a célt szem elől tévesztve…

 

II-es típusú diabetes

Általános vélekedés, hogy az elhízás növeli a II-es típusú diabetes kockázatát. A bizonyítás viszonylag egyszerű: az elhízottak nagyobb része szenved tőle? Igen. Ha sikerül lefogyni, akkor javulhat az állapot? Igen. Na látod!!! Nem karikírozva az előbbieket azonban továbbra is azt gondolom, hogy inkább párhuzamos jelenségről van szó: a II-es típusú cukorbetegség ugyanolyan következmény, mint az elhízás. Egymás mellett, egymást segítve alakulnak ki. És ha megszűnik az ok, mindkettő javul. Ennek fényében nem gondolom, hogy egy kifejezetten súlycsökkentésre kitalált diéta hosszútávon egészségkárosodás nélkül eredményre vezet. Fogyáshoz igen, a cukorbetegség csökkentéséhez valószínűleg nem járul hozzá. Tehát, ha csak az vezérelne bárkit, hogy azért fogyjon le, mert a cukorbetegség kialakulásának esélyeit szeretné csökkenteni, akkor ezzel valószínűleg nem ér célt.

 

Szív- és érrendszeri megbetegedések

Amennyiben elfogadjuk azokat a tanulmányokat, melyek a fokozott fehérjebevitelt okolják az erek falának gyulladása és következményes meszesedése miatt, akkor kétségtelenül nem ez a preventív étrend, amit keresünk. Előnyeiről pedig nem tudunk.

 

Testtömeg

Rövid távon, mint minden megszorító diéta hatásos. Amennyiben az első 30 napon túl is képes valaki követni, garantált az eredmény. A hosszútávú eredmények azonban kérdésesek, főként, mert a magas fehérjebevitel esetén egyes tanulmányok szerint nő az elhízás veszélye. Ezért inkább bikini-előkészítő, úgynevezett szezonális formába hozó diétaként lehetne rá tekinteni.

 

Tápanyagok

Nyilván lehetne érvelni azzal, hogy táplálékkiegészítőkkel ez a diéta is fenntarthatóvá tehető, ugyanakkor kétséges, hogy a gabonák kizárása mennyire jó lépés.

 

Összességében ennek az étrendnek nem túl sok tudományos alapja van. Rövid távon hozzásegíthet a súlycsökkentéshez, ugyanakkor közepes kockázatot jelent például vesebetegek részére. 30 napon túl semmilyen körülmények között nem ajánlható.

 

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4708575/

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579615/

Hungarian