Ugrás a tartalomra
x

Antibiotikumokról - 4. rész - A fénykor

"Ettél már ipari csirkét? Hagytál már abba antibiotikum kúrát mert közben meggyógyultál? Kezdtél már el úgy gyógyszert szedni, hogy saját magadnak "írtad fel"? Áltattad már magad azzal, hogy neked van saját hentesed, aki csak neked(!!!) olyan húst ad, ami sosem látott antibiotikumot?

Akkor egy barom vagy. Velem együtt!"

Előzmény: Antibiotikumokról - 3. rész

A felfedezést követően gyorsan jött a hamis biztonság érzete: kitört az antibiotikum fejlesztési láz. A baktériumokat a meglepetés erejével érte, hogy az emberek mindenhonnan kifüstölik őket. Eljött a higiénia kora: minden legyen csíramentes! Még a csíra is! Rezisztencia nem igen volt, az elsőkre hosszú éveket kellett várni, miközben egyre újabb, most már mesterségesen előállított vegyületek kerültek forgalomba. Sikerült olyan anyagokat felfedezni, melyek hónapokig a polcokon voltak és a nevüket csak suttogva ejtettük ki (egy ideig ilyen nagyágyú volt annak idején pl. a Tienam), mert a bevetésükhöz ismerni kellett a kórházi atomkódot.

Nem is csak vegyületek, egyenesen gyógyszer-kombinációk kerültek a piacra. Ha valakinek sok pénze volt: fejlesztett és levédette a termékét. Megérte, hiszen a baktériumok "fejben szétestek", az újjászerveződésük alatt pedig lehetett kaszálni. A kisebbek kivárták, míg a levédett gyógyszereket végre piacra dobhatták ők is: nem is haboztak elárasztani a piacot. Minden orvosnak lett saját kedvenc "empírikus" készítménye: mintha csak egy létezett volna.

A csodára a mezőgazdaság is felfigyelt. És innen indult a vesszőfutásunk...

Folytatás: Antibiotikumokról - 5. rész

Szerző
dr. Patay Gábor
Hungarian