Ugrás a tartalomra
x

Antibiotikumokról - 5. rész - Az agribiotikumok

Az ipari hulladék fogyasztásában nincs egyéni felelősség. És nincs egyéni hatás sem. Ez nem dohányzás, amitől csak te kapsz tüdőrákot, a melletted álló meg büdös lesz. Persze előbb-utóbb a családod ápolására szorulsz. De halihó, ez még mindig csak a te bajod! Az élelmiszeripar által ételnek hazudott melléktermék rendszerszintű fogyásztásával azonban az a legnagyobb baj, hogy egyedül felelőssé válhatsz rengeteg ember fertőzéses haláláért. A következő részben elmagyarázom miért, de most vissza a mezőgazdasághoz.

Előzmény: Antibiotikumokról - 4. rész

Imádom az önjelölt táplálkozás-tudósokat! Reggel ráülnek a wc-re és addig nem jönnek ki onnan, míg ki nem ötölnek valami egészen nagy baromságot. Na jó, ennyi idejük nincs, úgyhogy ezt kitalálják helyettük mások. Íme a kedvencem: "A tej fogyasztása egészségtelen és felesleges. Gondoljunk bele: nincs még egy olyan emlős a földön, aki egy másik emlős tejét fogyasztaná!" Hátradőlök és tényleg belegondolok... Ez egy ritka nagy ökörség. Egyrészt az állatvilágban is előfordul, igaz csak elvétve és csak kisded korban. De! Ha nagyon összekaparom magam, ilyen blőd dolgokat én is le merek írni vagy megkérem Böcsőcsöt, hogy találja ki helyettem. Íme néhány ötlet:

  • szintén mi vagyunk az egyetlen emlős faj, aki egy másik emlőst szakrálisan meggyilkol, ledarál és a saját belébe töltve fogyaszt. Közben pálinka címszó alatt a rituális gyilkosságot májméreg fogyasztással ünnepli. No more kolbász!
  • ugyancsak mi vagyunk az egyetlen faj, aki mérget permetez arra a növényre, amit megeszik. Még betakarítás előtt is. Elég a növényi táplálékokból!
  • és mi vagyunk az az egyetlen emlős faj is aki képes sok olyan dolgot megenni, amit egyetlen más emlősfaj sem lenne. Adtatok már Paleo étcsokoládét kutyának?

Lehetne hosszan sorolni. Igen, egy másik emlős tejét isszuk, egy másik emlős húsát esszük és másik élőlény által termelt anyagot használunk a saját védelmünkben. De ez nem baj. A gond az, hogy a "régen-tejtől-puffadó-most-már-kiválóan-magát-érző-kommentelő" nem érti, nem értheti, hogy esetében nem a tejjel van baj. Azzal van baj, amit ma úgy hívnak, hogy tej. Azok hívják úgy, akik gyártják. Pedig csak annak látszik...

És itt el is jutottunk az antibiotikum felhasználás legnagyobb területéhez: a mezőgazdasághoz. Sehol annyi gyógyszer nem fogy, mint itt. A cél nem az állatjólét, hanem a gazdasági kockázat csökkentése a fogyasztó egészségnek rovására. Mert a kockázatmegmaradás törvénye alapján ha ott sikerül csökkenteni a felmerülő veszteséget, az a kár máshol jelenik meg: nálunk. Ha egy állat beteg, gyógyszert kap. Ez rendben van. Ha viszont sok állat fekszik/alszik a saját fekáliájában valódi szabad mozgás nélkül, akkor a folyamatos fertőzés megelőzése csakis antibiotikummal lehetséges. Ez rendszeres, korlátlan felhasználást jelent, mely az állatok immunrendszerét, végeredményben a tenyésztett fajok elcsökevényesedését jelenti, melyek így már csak vegyi segítséggel vegetálhatnak. Ez az a 155,6 tonna antibiotikum, amit egy évben megetetünk az állatainkkal. Egy kedves ismerős mondta egyszer: a pulyka ma már olyan gyenge immunrendszerrel rendelkezik, hogy minden reggel azon gondolkozik, mibe is dögöljön bele.

Na ezért kap inkább antibiotikumot. A táppal. A vízzel. Vagy mindkettővel.

Ezzel azonban több gond is van:

  • a kiszórt antibiotikum egy idő múlva egy adott dózisban hatástalanná válik, hiszen az ok - az ipari tartás - nem szűnik meg.
  • a kombinációban adott gyógyszerek esetén a rezisztencia még markánsabban jelentkezik.
  • az állatok által kiválasztott antibiotikum a földekre és a vizekbe kerül. Legalább nem kell tablettát bevenni.
  • de a legnagyobb probléma mégis az, hogy ez végül a gyerekeink és a mi szervezetünkbe is bekerül, mellyel éppen az antibiotikum alkalmazásának alapvető szabályait szegjük meg. Ez ugyanis, amit elfogyasztunk se nem célzott, se nem megfelelő dózisú, se nem időben behatárolt.

Ez egy folyamatos, szándékos mérgezés haszonszerzés céljából. Akkor, amikor a hatásos antibiotikumokra mindennél jobban szükségünk lenne. Nem holnap, ma! Az agribiotikum öl. Lassan, de mindenkit elér, azt is, aki nem fogyasztja.

Folytatás: Antibiotikumokról - 6. rész

Szerző
dr. Patay Gábor
Hungarian