Ugrás a tartalomra
x

A DASH étrend

A DASH étrend

 

Történeti áttekintés

A magasvérnyomás és a szív- és érrendszeri megbetegedés között szoros összefüggés tapasztalható. A megbetegedés pénzügyi terhet jelent az ellátórendszerre és az elhalálozások között is vezető szerpet tölt be. Ennek megfelelően minden országban kiemelten foglalkoznak a kérdéskörrel. A DASH jelentése: a magasvérnyomás-betegség étrendi megközelítése. A DASH-t az Egyesült Államok Egészségügyi kormányzatához tartozó Szív-, Tüdő- és Vér Intézet dolgozta ki elsősorban a szív- és érrendszeri megbetegedések számának csökkentése érdekében. Az étrend megítélésekor célszerű tehát figyelembe venni, hogy egy népegészségügyi célzatú (azaz politikailag bizonyos szempontból motivált), ugyanakkor személyes gazdasági érdekekhez legfeljebb marginálisan kötődő kezdeményezést fogunk röviden bemutatni. Az étrend összeállításakor három ismert étrendet tanulmányoztak, s a tapasztalatok alapján fektették le a DASH alapjait. A DASH előnye, hogy nem összetevőkre, hanem étrend-mintázatokra koncentrál.

 

Hasonló étrendek

A DASH a kiegyensúlyozott étrendek kategóriájába esik. Közös bennük, hogy nem próbálnak meg sem ideológiai alapon kizárni összetevőket, de nem koncentrálnak adott kémiai anyagokra sem. Ezek az étrendek tartalmaznak megfelelő minőségű szénhidrátot, teljes kiőrlésű gabonát ugyanúgy, mint állati eredetű fehérjét is. Legtöbbjük azonban főként növényi eredetű.

 

Az étrend alapjai

Az étrend kidolgozásakor még javában élt az a tudományos tézis, hogy a telített zsírok fogyasztása növeli a szív-  és érrendszeri megbetegedés kockázatát. Ennek megfelelően az étrend azon anyagok fogyasztását helyezi előtérbe (zöldségek, gyümölcsök, teljes miőrlésű gabona), melyeket hagyományosan is egészségesnek tartunk, ezzel egy időben mérsékli (sőt, a kombinált DASH-só diéta jelentősen csökkenti) a napi Na bevitelt, miközben fokozza a kálium, a kálcium illetve a rostok mennyiségét. A 2010-es években alapvetés volt, hogy ezek az összetevők sikerrel csökkentik a vérnyomást.
Az étrend természetesen megpróbálja kizárni az édesítőszerek és cukortartalmú ételek fogyasztását, ugyanakkor szélsőségesen csökkenti az állati eredetű zsírok, a magas zsírtartalmú tejtermékek arányát is. Persze, ekkor még sehol sem volt a davosi kongresszus. Az étrend biztonságosnak tekinthető, hiánybetegség többnyire nem alakul ki, hosszútávon azonban az 1,500mg só kevésnek bizonyulhat.

 

Szabálykövetés

A DASH követése a legtöbb ember számára nem jelent különösebb nehézséget. Az ízesítés (főként a húsok esetében) új technikák bevezetését jelenti, ahol a sós íz helyett különböző fűszernövény-kombinációk alkalmazása a javallott.
- előírja a heti 3-4 húsmentes étkezést (mely szerintem kevés);
- minden egyes ételnek tartalmaznia kell zöldség és/vagy gyümölcs összetevőt is;
- az étkezések között elfogadott a különböző olajos magvak fogyasztása;
- az étrend kiegészítéseként 20-30 perc séta előírására kerül sor;
- a teljes kiőrlésű liszt előnyt élvez a hagyományos fehér liszttel szemben.
A DASH betartásának nehézségét elsősorban az adja, hogy változatos volta miatt az étrend összeállítása egy kis gyakorlatot igényel, az alapanyagok beszerzése esetenként zsebbenyúlós lehet.

 

Ami minket érdekel: egészségügyi hatások

Kezdjük a jó hírrel: a DASH előírások betartása szinte semmilyen kockázatot nem jelent. Nagy biztonsággal kijelenthető, hogy a keringésre gyakorolt hatása pozitív, általános étrendként is alkalmazható, azaz megelőzésre is megfelelő. A II. típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét bizonyosan csökkenti azáltal, hogy a cukrozott/édesített ételeket és italokat kizárja. Hosszútávú követéses vizsgálatok azonban nem állnak rendelkezésre. 

 

II-es típusú diabetes

Egy 2011-ben végzett szerény kísérlet azt találta, hogy a résztvevők Hgb 1AC szintje már két hét után, éhgyomri értékei pedig két hónapot követően jelentősen javultak. Ugyanakkor a DASH nem elsősorban II. típusú cukorbetegeknek szól, itt inkább a megelőzésben van szerepe.

 

Szív- és érrendszeri megbetegedések

A DASH célkeresztjében az erek falának állapota illetve a következményes vérnyomás-emelkedés áll. A 2010-es évek tapasztalatainak megfelelően elsősorban az LDL/HDL arányra helyezi a hangsúlyt, melyet NaCl megvonással próbál még hatékonyabbá tenni. Megkérdőjelezhető azonban az állati eredetű zsírok háttérbe szorításának szükségessége, hiszen ezeket olyan populációk esetében találták akkoriban hasznosnak, ahol a telített zsírok fogyasztása extrém méreteket öltött.  

 

Testtömeg

A DASH megfelelő alkalmazása mellett van lehetőség a testtömeg csökkentésére, valójában azonban ennek az irányelvnek nem ez a kifejezett célja, így nagy számú vizsgálat ebben az irányban nem volt.

 

Tápanyagok

Az étrend se nem megszorító, se nem egyoldalú, így megfelelő tapasztalat és alapanyag-forrás mellett  táplálékkiegészítőkre legtöbb esetben nincs szükség, amennyiben a DASH nem vegán változata kerül alkalmazásra. vegetáriánusok esetén az étrend típusa a táplálékkiegészítők szükségességét nagyban befolyásolhatja. 

 

Rögzítsük: a DASH étrend tudományos igényességgel összeállított iránymutatások összessége, melyek biztonságosan alkalmazhatóak és képesek a táplálkozás drasztikus átalakítása nélkül pozitív irányban befolyásolni a vérnyomást. Ugyanakkor egyes kitételeit a kutatások mára meghaladták, és szinte szó sem esik benne a felhasznált alapanyagok minőségéről.

 

[1] https://www.nhlbi.nih.gov/files/docs/public/heart/new_dash.pdf

[2] http://health.usnews.com/best-diet/dash-diet/photos

Hungarian