Borjúpörkölt Cservölgy-módra

Borjuporkolt Cservolgy-modra
Start Reading

Borjúpörkölt – A hagyomány és ízvilág találkozása

A borjúpörkölt a magyar konyha egyik kiemelkedő étele, mely a pörköltek gazdag hagyományait viszi tovább. Eredete az Alföldi pásztorételekre vezethető vissza, ahol a paprika és a hús egyszerű, de nagyszerű kombinációja jelentette a napi betevőt. A borjúpörkölt könnyedebb alternatívája a marhapörköltnek, amelyet ünnepi alkalmakra és családi összejövetelekre is szívesen készítenek.

Hozzávalók (4-6 főre):
– 1 kg borjúhús (lapocka vagy comb)
– 2 közepes fej vöröshagyma
– 2 gerezd fokhagyma
– 2 evőkanál sertészsír vagy 4 evőkanál étolaj
– 1 evőkanál édes nemes paprika
– 1 teáskanál csípős paprika (ízlés szerint)
– 2 db paradicsom vagy 2 evőkanál sűrített paradicsom
– 1 db zöldpaprika
– Só, bors ízlés szerint
– 1 dl száraz fehérbor (opcionális)
– Friss petrezselyem a díszítéshez

Elkészítés:
1. Előkészítés: A borjúhúst alaposan megmossuk, papírtörlővel leitatjuk róla a nedvességet, és nagyobb kockákra vágjuk. A hagymát finomra aprítjuk, a fokhagymát áttörjük.

2. Alap elkészítése: Egy nagyobb lábasban felhevítjük a zsírt vagy olajat, majd a hagymát üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, és pár másodpercig kevergetjük, vigyázva, hogy ne égjen meg.

3. Paprika hozzáadása: Lehúzzuk a lábast a tűzről, és megszórjuk a paprikával. Alaposan elkeverjük, majd azonnal hozzáadjuk a húst, hogy a paprika ne keseredjen meg.

4. Pörkölt alap kialakítása: A húst folyamatosan kevergetve fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk a felaprított paradicsomot és zöldpaprikát, majd sózzuk, borsozzuk.

5. Párolás: Lefedve, alacsony lángon főzzük, néha megkeverve. Ha szükséges, egy kevés vizet vagy bort öntünk alá, hogy ne süljön le, de a pörkölt ne legyen túl leveses.

6. Befejezés: Amikor a hús már majdnem puha, kóstoljuk meg, és ha szükséges, ízesítsük. Addig főzzük, míg a hús omlós lesz, és a szaft sűrűvé válik.

Tálalás:
A borjúpörköltet friss fehér kenyérrel, galuskával vagy főtt burgonyával tálaljuk. Díszítésként friss petrezselyemzölddel szórhatjuk meg. Egy pohár jó minőségű fehérbor kísérheti az ételt.

Ez a recept a magyar konyha hagyományait és ízvilágát őrzi meg, ugyanakkor egyszerűsége miatt a modern konyhában is könnyen elkészíthető. Jó étvágyat!