Ugrás a tartalomra
x

Cservölgyi borjú oldalas

Szétnézve a fagyasztóba találtam két kis borjú oldalast, így aztán gondoltam eljött a kísérlet ideje is. Javaslom mindenkinek, hogy bátran próbáljatok ki új dolgokat, mert érdemes. Én most a lassú tűzön sütést próbáltam (először életemben) de nem utoljára. Nekem otthon csak gáz grill van, de szerencsére tudok bele tenni füstölőket így talán hasonlít az eredeti barbecuera, de azt gondolom a benti konyhában is lehetséges egy jó sütőben hasonló sültet készíteni. Legközelebb ott is kipróbálom, most a kinti gázgrillben próbálkoztam.

A képeken látható hús 1 kg borjú oldalas. Most készítettem először, (kicsit izgultam is) de isteni finom lett. A barbecue sütésnek két alapvető irányzata van, az egyik a low&slow a 105-110 fokos tartományban történő sütés, minimum 10-12 óra és a 140-160 fokos sütés 5-6 óra. A két technika nagyon eltér egymástól. Én most a kettő közöttit választottam (lehet, hogy a profik megköveznek), ami azt jelenti, hogy kb. 110 fokon sütöttem 4 +3 órát és pihent 1 órát. Eszméletlen az eredmény, a csontokat csak úgy ki lehetett húzni, a külső réteg szinte ropogós és belül szaftos omlós a hús. Szeretem saját magam törni a fűszereket mozsárban, szinte szertartás szerűen, az illat mámor és a későbbi íz-kavalkád kárpótol a fáradságért. A fűszerkeverék sütés során nemes, egyenletes kérget képzett a húsnak, a belseje enyhén párolt szaftos lesz ezzel a technikával. A következő vágásnál, ha sikerül a „barbecue királyához” szegyhez hozzájutnom a 14 órás 110 fokos technikát is kipróbálom, remélem legalább ilyen élmény lesz.

A fermentumokat nagyon tudom ajánlani, főleg nehezebb ételeknél jól segítik az emésztést és rengeteg jótékony hatásuk van, „funkcionális probiotikumnak” is szokták nevezni. Köretként egy tejfölös fermentált kapros cukkinit adtam, fermentált alma, csípős paprika és gránátalmás édesköményt.

A kovászos kenyér fele arányban készült teljes kiőrlésű és kenyérlisztből. Szeretnék buzdítani mindenkit, ha egy mód van rá, kovászos kenyeret fogyasszatok. Egyszerűbb megemészteni, laktatóbb, táplálóbb és finomabb is.

Mielőtt azt gondolnátok, hogy nagyon ráérek és csak ezzel foglalkozom, sajnos nem. Én is dolgozom heti 5 napot teljes munkaidőben és van egy beteg férjem, de jó ideje a saját és mások egészsége a legfontosabb. Gábornak nagyon is jó az az írása miszerint „az egészség helyreállításának biztos lépése az, amikor valaki legalább annyit költ élelmiszerre, amennyit digitális szórakoztató elektronikára. Ha a telefonnal eltöltött idő töredéke annak, amit az ételeink elkészítésére fordítunk akkor jó irányba haladunk. Ez az út a Cservölgy életösvény”

A kenyér készítésnél a ráfordított idő sok, de a vele töltött munka nem az, én mindig úgy szervezem, hogy amig a kenyér pihenget, csinálom az egyéb konyhai teendőim (vagy nektek írom a posztot 😊) így nagyon össze lehet szervezni az egészséges életmódot.

Teljes receptek a Major Közösségi csoportjában találhatók.

Szerző
Kocsis Rozália
Hungarian